Header Image

CASCO

Termenul CASCO provine din limba engleza si reprezinta acronimul pentru „Casualty and Collision – insurance providing full protection from damages”. Casco este asigurarea facultativa a autoturismului impotriva avariilor accidentale si furtului. Casco nu tine loc de asigurare obligatorie (RCA). De regula, asigurarea casco se ofera doar masinilor cu varste intre 0 si 8 ani (majoritatea asiguratorilor), 0 si 12 ani (anumiti asiguratori) sau masinilor de colectie. Cu foarte putine exceptii, politele casco asigura doar autoturismele inmatriculate legal in Romania (temporar, permanent sau pe termen limitat – leasing). Radierea masinii sau expirarea inmatricularii determina automat incetarea acoperirii casco si terminarea anticipata a politei, chiar daca termenul inscris de valabilitate al politei nu a fost atins. Pentru asigurarea masinii dupa acest moment, exista alte tipuri de asigurari speciale.

La ce valoare se asigura autovehiculul?

Autovehiculul se asigura la o valoare cat mai apropiata de cea reala. Valoarea este stabilita de asigurator astfel: 

– se stabileste valoarea de nou a masinii (cat a valorat respectiva maşina cînd avea 0 km la bord), pe baza facturii de achizitie de nou sau pe baza valorii de catalog (Schwacke, Eurotax, Apia) 

– la valoarea de nou se aplica o uzura, pe baza unui tabel propriu fiecarui asigurator, in functie de varsta masinii (calculata de la data fabricatiei), ce se scade din valoarea de nou, obtinandu-se valoarea ramasa (valoarea la zi) a masinii 

– optional, se adauga valoarea dotarilor suplimentare, obtinandu-se suma asigurata (SA)

Atentie la inscrierea dotarilor masinii in polita: orice nu este in dotarea standard a masinii (cea de pe cataloagele producatorului) si nu e trecut in polita nu e asigurat.

Ce este fransiza?

Fransiza este acea parte din valoarea fiecarei daune pe care o suporta proprietarul masinii. Fransiza poate fi stabilita:

– in valoare fixa, aplicabila la fiecare dauna

– in procent din suma asigurata, aplicabila la fiecare dauna

– in procent din valoarea fiecarei daune

Atentie mare la fransizele pe care le acceptati în polita! Diferenta intre 5% din valoarea daunei si 5% din suma asigurata este mare si va puteti pacali. De exemplu: la o masina asigurata pentru 10.000 euro, cu o fransiza la avarie partiala de 2% din suma asigurata (deci, de 200 euro), in cazul unei avarii a carei reparatie costa 450 euro, asiguratorul va plati 250 euro, iar proprietarul 200 euro; la o a 2-a avarie de 150 euro, asiguratorul nu va plati nimic, iar proprietarul va plati toti cei 150 euro. In aceeasi situatie, daca fransiza era de 2% din valoarea daunei, asiguratorul platea la prima daună 441 euro şi proprietarul 9 euro, iar la a 2-a dauna asiguratorul platea 196 euro şi proprietarul 4 euro.

Ce riscuri acopera polita CASCO?

Pentru a intelege mai bine de ce asigurarea CASCO este atat de importanta, gandeste-te doar la riscurile pe care o polita CASCO le acopera. Printre acestea:

Avarii produse de accidente in trafic (ciocniri, rasturnari, derapari, etc.)

Incendiu

Explozie

Fenomene naturale (inundatii, trasnete, grindina, cutremur, alunecare de teren, etc.)

Caderi accidentale de corpuri pe masina

Furturi (furtul masinii sau furtul unor parti componente ale acesteia)

Alte riscuri

Daune rezultate in urma unei tentative de furt

25

ani EXPERIENTA

400

PROFESIONISTI

17

Distinctii

40

parteneriate

Vreau sa aflu detalii


    Top