Acasa / BAAR – Asigurati cu risc ridicat

BAAR – Asigurati cu risc ridicat

In conformitate cu prevederile Legii 132/ 2017, Asigest Broker va pune la dispozitie principalele informatii in cazul categoriilor clientilor cu risc ridicat (asa cum sunt definite in Art 2, Alin 5 din Legea 132/ 2017), precum si procedura de adresare catre BAAR, https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/.

Se poate solicita o oferta de la BAAR doar in situatia in care primele de asigurare ofertate de la cel putin 3 asiguratori RCA pentru 12 luni sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care face parte clientul. Majorarea nu se raporteaza la prima de asigurare platita pe polita care a expirat, ci la tariful de referinta in vigoare, publicat de ASF.

Calcul tarifului de prima se efectueaza de catre BAAR strict pentru durata politei de 12 luni, conform prevederilor legale. BAAR nu are atributii pentru a stabili alte elemente ale politelor RCA, cum ar fi: perioade de asigurare mai mici de un an, plata primei in rate, acoperirea teritoriala (alta decat acoperirea legala minima obligatorie), alte clauze contractuale.

Conform reglementarilor in vigoare, alocarea se efectueaza intr-un termen de 20 de zile de la solicitare, daca este insotita de documentatia completa indicata la rubrica ”Pasii de urmat” (vezi mai jos).

BAAR NU ESTE ASIGURATOR, COMPANIE DE BROKERAJ SAU ALT INTERMEDIAR DE ASIGURARI, PRIN URMARE NU EMITE POLITE DE ASIGURARE. BAAR doar aloca asigurati cu risc ridicat la tarife stabilite conform pct.1. Solicitarile care au in vedere emiterea politelor RCA si/ sau inceperea valabilitatii acestora cu o anumita data, pentru perioade mai mici de un an, plata primei in rate, acoperirea teritoriala (alta decat acoperirea legala minima obligatorie) sau care vizeaza alte clauze contractuale ni le puteti adresa.

Astfel, dupa comunicarea ofertelor clientului, in situatia in care acesta, se incadreaza in categoria cu risc ridicat, distribuitorul de asigurari trebuie sa ii aduca la cunostinta faptul ca se poate adresa BAAR pentru incheierea contractului de asigurare RCA.

In cazul in care clientul opteaza pentru aceasta varianta va fi indrumat, sa urmeze urmatorii pasi:

 • Sa acceseze aplicatia BAAR destinata inregistrarii cazurilor de asigurati cu risc ridicat, disponibila la adresa https://public.riscridicat.ro, si sa completeze datele care va sunt cerute de aplicatie, la care se vor anexa documentele necesare prelucrarii si anume:
  • Ofertele privind incheierea unei polite de asigurare RCA pentru o perioada de 12 luni (minim 3, de la asiguratori diferiti);
  • Certificatul de înmatriculare/ înregistrare a vehiculului pentru care se solicita incheierea asigurarii; strict pentru cazurile in care ofertarea se realizeaza pentru emiterea politelor in vederea inmatricularii ulterioare, in lipsa certificatului de inmatriculare (talonului), se poate prezenta cartea de identitate a vehiculului (CIV) impreuna cu un document care sa ateste dreptul de proprietate sau utilizare asupra acestuia (exemplu: contract de vanzare-cumparare, contract de leasing etc.);
  • Actul de identitate al proprietarului/ utilizatorului vehiculului – persoana fizica pentru care se solicita asigurarea;
  • Certificatul de inregistrare intr-unul din registrele prevazute de lege (ONRC, Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, etc) si certificatul de inregistrare fiscala ale proprietarului/ utilizatorului vehiculului – persoana juridica sau alta entitate inregistrata fiscal pentru care se solicita asigurarea;
  • Mandatul reprezentantului conventional, in cazul in care solicitarea se face de catre o alta persoana decat asiguratul (de exemplu o companie de brokeraj).
  • Aplicatia poate fi accesata inclusiv prin transmiterea unui email la adresa: riscridicat@baar.ro care va returna un mesaj automat cu link-ul indicat mai sus.
 • Are posibilitatea sa solicite BAAR alocarea catre un asigurator RCA transmitand Formularul de cerere oferta, completat si insotit de documentele justificative mentionate mai sus, la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania prin una dintre urmatoarele modalitati:
  • fax: 004 021 319 13 01
  • posta: str. Vasile Lascar nr. 40 – 40 bis, et. 6, sect. 2, Bucuresti, cod postal 020502.

Toate formularele enumerate mai sus se pot descarca de pe site-ul BAAR.

Dupa introducerea datelor si a documentelor aferente in aplicatia disponibila la adresa https://public.riscridicat.ro sau dupa primirea acestora prin fax ori prin posta, solutionarea dureaza maximum 20 de zile, timp in care:

 • BAAR verifica daca cererea este admisibila si va comunica clientului rezultatul verificarii in termen de 5 zile lucratoare;
 • Daca clientul se incadreaza in categoria de asigurare cu risc ridicat, i se va comunica, de catre BAAR, prima de asigurare si asiguratorul RCA la care a fost alocat.

Contractul se poate incheia in termen de 10 zile lucratoare de la comunicarea alocarii.

Atentie!!! Daca cererea este incompleta si /sau nu este insotita de toate documentele justificative necesare, chiar daca aceasta trece de validarile disponibile in aplicatie, retransmiterea acestora este considerata ca reluarea procedurilor, termenul de 20 de zile incepand sa curga de la data retransmiterii.

Asigest Broker ramane alaturi de Dvs si va poate coordona in cazul in care va incadrati in categoria clientului cu risc ridicat si doriti sa optati pentru accesarea procedurii de adresare privind emiterea RCA prin mandatarea brokerului.

Top