Viata noastra este amenintata de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne afecteaza capacitatea de munca sau chiar viata. Unele dintre riscuri sunt evenimente probabile, ele ne pot afecta sau nu, dar exista riscul de deces, care este o certitudine, intrebarea este doar cand se va intampla.
Asigurarea de viata este modalitatea prin care aceste riscuri sunt preluate de o companie de asigurari, care in schimbul unei sume de bani prestabilite preia aceste riscuri, si in cazul producerii evenimentului nedorit va despagubi persoana asigurata sau beneficiarul acestuia.
Asigurarea de viata este un contract semnat intre asigurator si asigurat in favoarea unui beneficiar, sau a mai multor beneficiari. Obiectul acestui contract este suma asigurata, care se stabilieste de comun acord de ambele parti, sau la cererea asiguratului.
Riscurile de baza sunt riscul de deces si riscul de supravietuire.
In plus, pe contractul de asigurare pot fi atasate clauze suplimentare de protectie:
- afectiuni grave
- spitalizare din boala sau accident
- interventii chirurgicale din boala sau accident
- deces din accident
- invaliditate temporara/permanenta din boala sau accident
- fracturi
- arsuri
- scutire la plata primelor de asigurare
- incapacitatea temporara/permanenta de munca
Exista cateva sute de tipuri de asigurari. Ele cuprind doua clase mari:
Asigurarile la termen
Asigurarile la termen ofera strict protectia in caz de deces pe o durata determinata (pana la maximum 75 ani) motiv pentru care primele de asigurare sunt in general mici.
Asigurarile cu economisire
Asigurarile cu economisire au o componenta de protectie in caz de deces similara cu cea de la asigurarile la termen si o componenta de economisire. Din acest motiv primele de asigurare sunt mai mari decat cele pentru asigurarile la termen. In schimb, detinatorul poate avea acces la bani prin diferite tipuri de retrageri sau rascumparari.
Vreau sa aflu detalii























