Header Image

Locuinta

Asigurarea facultativa a locuintei si/sau bunurilor continute in aceasta este una dintre cele mai importante asigurari non-viata pe care le puteti incheia ca persoana fizica.

Important! Potrivit noilor modificari legislative intrate in vigoare in luna iulie 2015, NU se pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta la societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa daca nu aveti incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD!

Pe scurt, asigurarile facultative de locuinte sunt produse specifice ale companiilor de profil, prin care se pot asigura apartamente, case sau imobile in intregime impotriva producerii anumitor riscuri prevazute in contractul de asigurare. Acoperirea oferita prin intermediul politei vine in schimbul platii de catre contractantul asigurarii a unei prime, reprezentand costul asigurarii.

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de asigurare si deci, pentru care puteti cere sa fiti despagubit de catre compania dumneavoastra de asigurare. Riscurile acoperite de polita sunt prevazute in mod EXPRES in contractul  de asigurare facultativa pe care l-ati incheiat si difera de la asigurare la asigurare.

Important! Este bine de stiut ca polita facultativa acopera cele 3 riscuri catastrofice cuprinse in polita obligatorie de locuinta (inundatii, alunecari de teren, cutremur) doar peste limita politei PAD (maxim de 20.000 de euro).

Drept exemplu, daca aveti o locuinta de 100.000 de euro si incheiati polita obligatorie PAD si o polita facultativa (care are o suma asigurata de 100.000 euro), asigurarea facultativa va acoperi riscurile de inundatie, cutremur si alunecari de teren in limita a 80.000 de euro, restul de 20.000 de euro fiind acoperite de catre polita PAD. De asemenea, celelalte riscuri (incendiu, furt etc.) vor fi acoperite in limita a 100.000 de euro. De asemenea, in cazul producerii unuia din riscurile acoperite de polita PAD, plata despagubirii se va face mai intai in baza asigurarii obligatorii. Daca paguba depaseste valoarea de 20.000 de euro, restul sumei se va plati in baza contractului de asigurare facultativa.

Va recomandam sa studiati cu atentie TERMENII si CONDITIILE incheierii unei polite de asigurare inainte de a va decide asupra acesteia.

Ca principiu, riscurile de baza (standard) preluate in asigurarile facultative de  locuinte sunt:

Incendiul

Trasnetul

Explozia

Caderea de corpuri pe locuinta asigurata

In functie de tipul de asigurare facultativa pe care l-ati contractat se pot adauga (sau nu) si alte tipuri de riscuri (optionale sau extinderi):

Cutremurul

Riscurile Atmosferice

furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa etc.

Alunecarile si/sau prabusirile de teren

Avariile centralelor termice

Riscuri speciale

Unele societati de asigurare ofera si acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburari civile) si terorismul sau vandalismul.

Apa de conducta si refularea acesteia

Coliziunea cu autovehiculele si vandalismul

Distrugerile provocate de animale

Furtul bunurilor si al elementelor constructive

Alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuarii reparatiilor

In privinta bunurilor, acestea pot fi asigurate in totalitate sau partial, acest lucru depinzand si de posibilitatile financiare ale fiecaruia. De asemenea, riscul de furt se asigura numai impreuna cu celelalte riscuri.

Asigurarea locuintei este obligatorie:

  • In vederea obtinerii unui credit pentru care se garanteaza cu cladirea locuintei, banca va solicita incheierea unei polite de asigurare cu acoperirea tuturor riscurilor
  • In cazul achizitionarii unor bunuri casnice cu plata in rate se va incheia o polita de asigurare numai pentru bunurile achizitionate, cu acoperirea tuturor riscurilor

Pentru asigurarea riscurilor de accidente si raspundere civila fata de terti nu sunt prevazute riscuri standard si extinderi.

De asemenea, cele mai multe polite de asigurare facultativa a locuintelor cuprind si o sectiune destinata RASPUNDERII CIVILE FATA DE TERTI. Astfel, daca are loc un incendiu sau o inundatie in apartamentul sau casa dumneavoastra care a afectat si locuintele vecinilor, despagubirea acestora va fi suportata de compania de asigurari, in limita unei sume convenite la incheierea politei.

25

ani EXPERIENTA

400

PROFESIONISTI

17

Distinctii

40

parteneriate

Vreau sa aflu detalii


    Top