Acasa / Event / 100 de momente din istoria asigurarilor din Romania

100 de momente din istoria asigurarilor din Romania

Jan
10

Poate ca Romania nu are o traditie in asigurari asa cum au multe tari din vestul Europei, dar si Romania a bifat, la randul ei, multe momente importante, incepand cu aparitia primelor forme de asigurare in secolul al XIV-lea, acestea adresandu-se oamenilor care se confruntau cu problema unui deces in familie. Astfel, in anul Centenarului, Revista PRIMM Asigurari&Pensii a facut o selectie cu 100 de momente importante din istoria asigurarilor la nivelul tarii noastre.

1774 
– Este fondata, la Brasov, prima societate de asigurari din Romania – Casa de Incendiu. 

1823 
– Se incearca, la Sibiu, infiintarea unei societati de asigurare impotriva incendiului, insa ideea este abandonata in 1864. 

 2017

– Au intrat in vigoare Legea RCA si Norma RCA si au fost aplicate tarifele de referinta pentru politele RCA.
– PRBAR – Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare s-a lansat oficial, in martie.
– BAAR – Biroul Asiguratorilor Auto din Romania s-a reorganizat, fiind condus de Madalin ROSU (Presedinte).

2018
– Noul Regulament General pentru Protectia Datelor – GDPR a intrat in vigoare pe 25 mai 2018 in toate statele Uniunii Europene, inclusiv in Romania.
– Alexandru CIUNCAN a preluat, in septembrie, functia de Director General al UNSAR.
– Legea privind distributia de asigurari, IDD, a fost publicata, in octombrie, in Monitorul Oficial. Practic, intreaga distributie este remodelata.
– Consiliul Concurentei a anuntat, in decembrie, rezultatul anchetei privind piata RCA. Sanctiuni de 53 milioane de euro pentru 9 asiguratori si UNSAR.
– A fost lansat primul Program de Mentorat de catre PRBAR Academy si ISF.

– A fost numit noul Consiliu al ASF. Leonardo BADEA a fost reales Presedinte, iar Cristian ROSU a preluat functia de Vicepresedinte pe Sectorul Asigurarilor.
 
Top